На 31.01.2017 в 22.30 ч. средноевропейско време Apple ще представи финансовите си отчети за първото тримесечие на 2016/1017. Още отсега може да се предположи, че производителят на iPhone ще постави нови рекорди. Това стана ясно още през октомври на презентацията на Apple за третото тримесечие. Интересно е обаче колко точно е растежът на продажбите на Apple след излизането на пазара на iPhone7? Накъде върви iPad, който впрочем вчера навърши 7-мия си рожден ден? Как вървят продажбите на iMac? Правят ли лидерът на Аpple Тим Кук и финансовият шеф Лука Маестри фини намеци за бъдещето на някогашния основен бизнес? И може ли от числата и изказванията да се направи поне грубо изчисление за продажбите на Apple Watch?

 

iPhone: Отново тръгваме нагоре

 

Преди година бяха реализирани добри продажби само през четвъртото тримесечие, другите три тримесечия бяха неуспешни в сравнение с изминалата година. С iPhone 7 (Plus) се очаква това да се промени. Още през есента Apple обявиха, че едва смогват с производството му. Първоначално компанията обаче не посочи никакви цифри през първата седмица след пускането му в продажба, които винаги ( включително до iPhone 6S) са били добър индикатор за прогнозиране на първото тримесечие.

 

 

 

 

Експерти представиха статистически модел, вземайки предвид оценките на 17 бизнес анализатора, според който компанията Apple е продала 77, 3 милиона телефона iPhone от октомври до декември 2016, което е 3,4% повече от предишната година (74,8 милиона). Всички експерти са на мнение, че фирмата бележи растеж в продажбите, като мненията варират от 75 до 80 милиона бройки. Как точно се разпределят продажбите на iPhone, никога не е било официално оповестявано. 

Смята се, че основният брой продажби се пада на новите модели телефони. Търсенето по Коледа обаче се измества в полза на по-евтините модели - в това е сигурен бизнес анализаторът на Barclays Mark Moskowitz

 

Apple Watch:Успех или провал

 

Ако очакваме да разберем по цифрите във вторник успех или провал беше за Apple Apple Watch, ще има да си почакаме. И това е така, защото оборотите, генерирани от Apple Watch автоматично попадат в графата "Друг хардуер". Независимо от факта, че при коледната кампания технологичният гигант отчете растеж на продажбите на аксесоари като Apple Watch, iPod, слушалки, тонколонки и адаптери в сравнение с предишната година, е трудно да се каже дали Apple Watch има пръст в това, защото точно есента компанията излезе на пазара с новия Apple Watch Series 2, което може да е причина за коледното търсене. Колко е сериозно това търсене, знаят само в Купертино. Ако се вземе оборотът в милиарди щатски долари и се раздели на три и на четири, може да се получи приблизителният брой на продадените Apple Watch. 

Запитан как се представя на пазара Apple Watch, Тим Кук се ограничава само с едно лаконично: "Great!" Същото можем да очакваме и във вторник.

 

"Трудното дете" iPad

 

Има още време до март, но не чак толкова много, че да не очакваме вече обещания около 20-ти март Apple-Keynote. Предполага се, че са планирани три нови, перспективни, подобрени модела iPad. Освен това компанията не предложи нов модел през новия сезон. Около 16 милиона бройки бяха свежо презентирани и продадени есента на 2015. В този сектор отчетите ще покажат неизбежен спад. Колко висок ще е той, ще разберем във вторник.

 

iMac с потенциал за изненада

 

Преди една година Apple продаде в третото тримесечие повече компютри, отколкото през четвъртото - доста необичайно за тях. През календарната 2016 година явно отново са се променили нещата. През октомври излезе новият Macbook Pro, който въпреки критиките, очевидно се продаваше много добре.

Компанията остави есента всички други модели непроменени, единствената промяна засегна Macbook 12 ‘’, на който още пролетта излезе променена версия.
Тъй като около 70% от всички продадени компютри на Apple са лаптопи, една промяна в този продуктов сегмент се отразява по-силно отколкото при настолните компютри. През есента на 2015 година излезе подобрения iMac. Може и да се окаже, че тук Apple са преизпълнили амбициозните си цели.

 

Повече услуги


Във връзка с постоянно увеличаващата се потребителска общност растежът на приходите в областта на услугите и софтуера изглежда съвсем логичен. Тук се включват приходите от App Stores и iCloud, които са вече няколко милиарда. Сигурни сме, че на пресконференцията ще има поводи за хвалба по този параграф.

 

 

Що се отнася до очакваните приходи за настоящото тримесечие, Apple пак ще е в състояние да даде една сравнително точна прогноза. Нови продукти не се очакват засега, а второто тримесечие сe оказва доста по-неуспешно от първото. Оттам нататък обаче перспективите на Apple могат да бъдат определени като "твърде мъгляви". Със сигурност са извадили интересни продукти на пазара с новия iPhone, подобрения Маc и преработената версия на iPad, а инвестициите в услуги и софтуер се изплащат.


Близки перспективи


Едно е ясно: Една "кашлица" във вторник следобяд в Купертино ще предизвика още на следващия ден "тежко възпаление на белите дробове" на световните борси. Apple може за кратко време да попадне в дълбоки води. Надежда носят обещаващите преговори с индийските власти от една страна за изграждане на нови производствени бази, а от друга – за превръщането на страната в нов, разрастващ се пазар.